Fenomén počítačového pirátství - Bernat, Michal (2008)
Diplomová práce "Fenomén počítačového pirátství" pojednává o počítačovém pirátství z pohledu sociokulturního, právního i technického. Je provedena definice pojmů a podán přehled historického vývoje. Pro podrobnější analýzu jsou vybrána dvě témata - warez a P2P sdílení, pro které je proveden technický, sociokulturní a právní rozbor. V závěru je presentována analýza příčin současného stavu a možností budoucího vývoje problematiky.