Použití mírné řízené hypotermie v resuscitační péči u pacientů s těžkým spontánním subarachnoidálním krvácením - Neuman, Eduard (2008)
Práce se zabývá možnostmi použití a přínosem mírné řízené hypotermie v resuscitační péči u pacientů se spontánním subarachnoidálním krvácením (SAH) stupně IV a V dle Hunta a Hesse (H-H) s cílem zvýšit toleranci ischemie vznikající v mozkové tkáni v důsledku vazospazmů (delayed cerebral ischemia, DCI). Použita byla mírná řízená hypotermie 34°C indukovaná pomocí povrchového chlazení na dobu 72 hodin. Mírná řízená hypotermie aplikovaná u pacientů se zjištěnými vazospazmy podle výsledků dosažených v práci zlepšuje výsledky léčby pacientů se SAH H-H IV a V, ohrožených ischemií. Zlepšení výsledku léčby nedosáhlo ale statistické významnosti.