Poruchy imunitního systému u pacientů po těžkém poranění mozku - souvislost s rozvojem extrakraniálních komplikací - Mrlian, Andrej (2008)
Poranění mozku patří k nejčastějším mozkovým afekcím a těžká poranění jsou zatíženy vysokou morbiditou a mortalitou pacientů. Komplexní děje vznikající během inzultu a v časné poúrazové fázi vedou k poruše neuro - endorkinně - imunitní osy a ke vzniku četných poruch buněčné i humorální imunity. Poruchy imunitního sytému způsobují rozvoj extrakraniálních zánětlivých komplikací, což v konečném důsledku může zhoršit celkový výsledek léčby.