Geologie širšího okolí lokality Tell Abrid v severovýchodní Sýrii - Petřík, Jan; Přichystal, Antonín, 1950-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2008)
Předložená bakalářská práce shrnuje geologické poznatky o území severovýchodní Sýrie, zejména reliéfu a povrchových výskytech pevných hornin. Zvláštní důraz je kladen také na vývoj lokálního prostředí v holocénu a jeho interakci s člověkem. V praktické části je shrnuto využití několika geoarcheologických metod a perspektiva jejich dalšího využití při archeologickém výzkumu na tellové lokalitě Arbid Abyad. V rámci paleoekologického výzkumu byl zdokumentován profil fluviálních sedimentů wádí Abyad.
The presented Bachelor's thesis summarizes geological pieces of evidence about the northeastern Syria, especially about relief and surface habitation of massive rocks. Special stress is placed on the development of local natural environment in Holocene and its interaction with men. Pratical part sumarises use of some geoarchaeological methods and its utilization for further archaeological research on the tell locality Arbid Abyad. A test trench in fluvial sediments of wadi Abyad was documented within paleoecological research.
Vedoucí práce: Antonín Přichystal.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: geoarcheologie; holocén; paleoekologie; petroarcheologie; geoarchaeology; holocene; paleoecology; petroarchaeology; Sýrie; Syria; bakalářské práce; bachelor's theses