Aktivita a druhová diverzita společenstev netopýrů v lesních biotopech : vliv fragmentace lesních porostů - Džingozovová, Žaneta, 1983- (2008)
Aktivita a druhová diverzita společenstev netopýrů v lesních biotopech: vliv fragmentace lesních porostů. Ke zjištění letové aktivity a druhové diverzity společenstva netopýrů byl použit bat-detektoring, metoda bodová a metoda liniového transektu. Cílem studie bylo zjistit rozdíly ve využívání lesních fragmentů tří velikostních kategorií: malé (0-100 ha), střední (100-1000 ha) a velké (>1000 ha), v zemědělské krajině jižní Moravy a stanovit dopad fragmentace lesních porostů na netopýry. Dále byl zjišťován vliv vzdálenosti k nejbližšímu vodnímu biotopu a lidskému sídlu. Letová aktivita společenstva netopýrů negativně korelovala pouze se vzdáleností k vodnímu tělesu, ale ne již s plochou fragmentu či vzdáleností k lidskému sídlu. Ve studované fragmentované krajině bylo detekováno 15 druhů. Nejhojnějšími druhy byly Pipistrellus pipistrellus (6 min +/hod), Myotis myotis (5,3 min +/hod) a Myotis mystacinus/brandtii (4,9 min +/hod). Nejvzácnější byly druhy Pipistrellus nathusii a Hypsugo sav.