Změny v diverzitě společenstev drobných zemních savců (Insectivora, Rodentia) na základě analýzy vývržků sovy pálené (Tyto alba) v závislosti na charakteru zemědělské krajiny - Puharičová, Helena, 1982- (2008)
Byly studovány změny v diverzitě společenstev drobných zemních savců (Insectivora, Rodentia) v závislosti na charakteru zemědělské krajiny. Údaje o složení společenstev drobných zemních savců na jednotlivých lokalitách byly získány na z rozboru vývržků sovy pálené (Tyto alba). Celkem bylo identifikováno 2613 kusů kořisti z 32 lokalit. Vztahy mezi údaji o společenstvech drobných zemních savců a analýzou složení krajiny byly zkoumány PCA analýzou..Všechny lokality měly krajinu silně poznamenanou intenzifikací zemědělství což způsobilo vysoký podíl M. arvalis na složení kořisti T. alba. Můžeme říci, že intenzifikace zemědělství má negativní vliv na společenstva vzácných a na specifický faktor vázaných druhů a zároveň vytváří podmínky pro druhy generalistů, které se změnám lépe přizpůsobují. Výsledky ukazují, že početnost M. arvalis má pozitivní vliv na hnízdní úspěšnost T. alba a na množství kořisti, přestože výsledky jsou signifikantní pouze pro podzim. Také celkové množství kořisti má .