Studium molekulárně-biologických markerů a jejich funkčních vztahů u nádoru prsu - Hrazdilová, Kristýna (2008)
Rakovina prsu je druhou nejčastěji diagnostikovanou malignitou na celém světě, je nejčastějším nádorovým onemocněním žen. Včasná diagnóza a rychlé nasazení cílené terapie jsou klíčovými faktory úspěšnosti léčby všech nádorových onemocnění. Snaha o nalezení nových biomarkerů pro včasnější diagnostiku, bližší určení subtypu nádoru, výběr optimálního léčebného protokolu a předpovědi reakce na léčbu stále zůstává jedním z hlavních cílů výzkumu v této oblasti. Buněčná a molekulární heterogenita nádorů prsu a množství genů zapojených do kontroly buněčného růstu, diferenciace a smrti byla částečně odhalena při studiu karcinomu prsu pomocí cDNA čipů, což následně vedlo k nové klasifikaci karcinomu prsu. Tato práce se zabývá proteomickou analýzou 105 vzorků nádorové tkáně karcinomu prsu a odpovídající okolní zdravé tkáně metodou SELDI-TOF MS, která využívá selektivní vazby proteinů na chromatografický povrch čipu s následnou hmotnostně spektrometrickou analýzou vzorku. Pro tuto studii byly použ.