Struktura plůdkového společenstva ryb v podélném profilu řeky Labe - Švanyga, Jan, 1982- (2008)
V roce 2007 byl na řece Labi během pozdního léta proveden ichtyologický průzkum plůdkového společenstva. Na 177 km dlouhém úseku mezi obcí Verdek a městem Brandýs nad Labem bylo pomocí elektrolovu vzorkováno 36 lokalit. Jednalo se o devět slepých ramen, čtrnáct lokalit s kanalizovaným charakterem a třináct lokalit plážových či s přirozeným charakterem koryta. Celkem bylo uloveno 4521 ks 0+ juvenilních ryb náležejících do 26 druhů. Na základě vyhodnocení ekologických parametrů bylo zjištěno, že v průměru druhově bohatší společenstva se nacházela na plážích a v přirozených úsecích a naopak chudší byla společenstva v kanalizované části, zejména pak v úsecích kolem Hradce Králové. Tyto úseky vykazovaly také nejnižší, někdy až nulovou, abundanci plůdku. Naopak plůdková společenstva s nejvyšší abundancí obývala úseky plážové a s přirozeným charakterem hlavního koryta. Celkově se abundance i diverzita v podélném profilu sledovaného úseku výrazně měnily. Rozdělení do reprodukčních a ekologick.