Metoda opakovaných odlovů pro hodnocení rybích společenstev - Konečná, Gabriela, 1983- (2008)
V této práci bylo hodnoceno využití metody opakovaných odlovů na třech různých lokalitách (pstruhovém potoce, podhorské říčce a menší nížinné řece) a byla zkoumána sezónní variabilita rybích společenstev na řece Vláře a Kyjovce. Cílem práce bylo stanovit optimální lovné úsilí potřebné k získání dostatečné informace o rybím společenstvu na těchto třech typech lokalit. Byly provedeny odhady velikostí populací a společenstev pomocí grafické metody Leslieho a Davise. Na pstruhovém potoce a nížinné řece byla hodnocena časová náročnost odlovů. Sezónní variabilita mezi společenstvy na řece Vláře byla nízká. Na řece Kyjovce si byla v mezitýdenní variabilitě nejpodobnější společenstva z květnových odlovů. Na pstruhovém potoce stačí k dostačujícímu popisu společenstva jeden odlov. Na podhorské říčce a na menší nížinné řece jsou třeba dva opakované odlovy. Tři a více odlovů je třeba při provádění odhadů velikosti populací a na lokalitách obývaných druhy s menší ulovitelností.