Flóra dolního toku Želetavky - Runkasová, Jana (2008)
Flóra dolního toku Želetavky Práce se zabývá floristickým výzkumem území v okolí dolního toku Želetavky, od soutoku s Bihankou po soutok s Dyjí. Floristické zápisy druhů byly pořízeny v průběhu let 2005-2007 celkem na 45 různorodých lokalitách, pokrývajících stanovištní a vegetační spektrum celé oblasti. Celkem se mi podařilo zaznamenat 497 taxonů rostlin, z nichž jsou pro území České republiky hodnoceny 2 jako silně ohrožené, 11 jako ohrožené a 41 jako vzácnější. Podařilo se mi ověřit 391 taxonů uváděných v území dřívějšími autory, 106 taxonů se mi podařilo z území zaznamenat nově. Součástí práce je dokladový herbář s 200 položkami (BRNU). V úvodních kapitolách je uveden popis přírodních podmínek, shrnutí dosavadního botanického výzkumu a zhodnocení vlivu člověka na vývoj květeny území.