Sekundární sukcese na opuštěných polích pod Děvínem v Pavlovských vrších - Sojneková, Martina, 1985- (2008)
Práce popisuje průběh sekundární sukcese na opuštěných polích pod Děvínem v teplé a suché oblasti Pavlovských vrchů pomocí metody space-for-time substitution. Na základě leteckých fotografií byla vybrána různě stará opuštěná pole a na nich bylo zapsáno celkem 56 fytocenologických snímků. Zastoupení cévnatých rostlin a mechorostů bylo hodnoceno pomocí rozšířené devítistupňové Braun-Blanquetovy stupnice abundance a dominance. Snímky byly rozděleny do tří věkových skupin opuštěných polí: 4-12 let, 13-39 let a 40-69 let. Při analýze byla porovnávána data týkající se druhového složení, charakteristik vegetace, proměnných prostředí a Ellenbergových indikačních hodnot. V průběhu času od opuštění pole signifikantně vzrostl počet druhů i jejich pokryvnost, zatímco počet archeofytů na nejstarších stanovištích klesl. Početnost neofytů se během sukcese významně neměnila. Při porovnání počtu druhů v různých věkových skupinách na základě délky jejich životního cyklu se u jednoletých cévnatých ro.