Ochrana života a zdraví prostředky trestního práva - Němcová, Petra (2008)
Práce se zabývá problematikou lidského života z pohledu trestního práva. Dále řeší kriminologickou problematiku násilí a příčin protispolečenského násilného chování z hlediska kriminologických teorií. Hlavní část práce je zaměřena na měnící se úlohu a podobu ochrany lidského života a zdraví prostředky trestního práva, řeší otázku právní úpravy ochrany lidského života a zdraví prostředky trestního práva v České republice (resp. v Československu), a to od vzniku samostatného státu do současnosti.