Vývojová plasticita termálně fyziologických znaků u čolka horského - Měráková, Eva, 1983- (2008)
Tato práce se zabývá zkoumáním vlivu denních fluktuací ve vývojových teplotách na termální senzitivitu rychlosti růstu a pohybové výkonnosti u larev čolka horského (Triturus alpestris). Vajíčka čolků byla inkubována ve třech ekologicky realistických teplotních režimech se stejným průměrem, ale proměnlivým denním rozpětím (1, 5 a 9 °C). Oba výkonnostní znaky byly měřeny ve třech experimentálních teplotách (12, 17 a 22 °C).