Srovnání bylinného patra listnatých lesů a jehličnatých kultur v Chřibech - Hejdová, Monika, 1986- (2008)
Cílem bakalářské práce bylo srovnání rozdílů v druhové bohatosti a skladbě bylinného patra přirozených listnatých lesů a jehličnatých kultur v Chřibech pomocí stratifikovaného sběru dat zohledňujícího rozdíly v abiotických vlastnostech stanovišť. Celkem bylo zaznamenáno 53 fytocenologických snímků. Ty byly rozděleny do dvou skupin podle typu lesa. Zastoupení druhů bylo hodnoceno pomocí devítistupňové Braun-Blanquetovy stupnice abundance a dominance. U snímků obou typů lesa byly srovnány počty druhů v jednotlivých vegetačních patrech, půdní pH, hloubka opadu a průměrné Ellenbergovy indikační hodnoty. Rovněž byl testován vliv jednotlivých faktorů na druhovou bohatost a skladbu podrostu. Ukázalo se, že pro podrost byl nejdůležitější dostatek světla a živin, proto byly jehličnaté kultury i přes nízké pH půdy druhově bohatší. Naproti tomu vliv nadmořské výšky, sklonu a orientace svahu nebyly příliš významné.