Právní úprava vyvlastnění - Burdová, Jarmila (2008)
Vyvlastnění je jedním ze zásahů do vlastnického práva, zákonem přísně střeženým. Vyvlastňuje se pro dosažení účelu stanoveného zákonem. Vyvlastnit lze věc movitou či nemovitou nebo je možné vlastnické právo omezit, nelze-li účelu vyvlastnění dosáhnout jinak. Veřejný zájem na dosažení tohoto účelu musí převažovat nad zachováním dosavadních práv vyvlastňovaného.