Nájem pozemku - Lukaševič, Pavel (2008)
Práce pojednává o právní úpravě nájmu pozemku, a to jak v historických souvislostech, tak především podle v současné době platné právní úpravy. Nejprve vymezuje pojem pozemek jako předmět právních vztahů, dále následuje stručný exkurz do úpravy nájmu ve všech občanskoprávních kodexech platných na území naší země a seznámení s užívacími instituty, které fakticky nahradily nájem pozemku v letech 1950 až 1991. Stěžejní část práce pojednává o současné právní úpravě nájmu pozemku v zákoně č. 40/1964 Sb., občanském zákoníku a zákoně č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku.