Cystická fibróza - Janková, Ingrid (2008)
Cystická fibróza je závažné autosomálně recesivně dědičné onemocnění, které postihuje s výjimkou CNS prakticky všechny systémy organizmu. V ČR se každoročně narodí cca 35 dětí s touto nemocí. V současné době toto onemocnění nelze úplně vyléčit. Léčba je zaměřena především na zpomalení progrese choroby a na zmírnění projevů. Nové poznatky lékařské vědy, včasná diagnóza a moderní léčba změnily prognózu nemoci i kvalitu života nemocných a jejich rodin. Cílem bakalářské práce je přiblížení této nemoci širší veřejnosti a zjistit zda se výživový stav pacientů po zahájení komplexní léčby zlepší.