Život s benigním paroxysmálním polohovým vertigem - Moravanská, Jana (2008)
Tato bakalářská práce se zabývá znevýhodněním způsobeným benigním paroxysmálním polohovým vertigem (BPPV). BPPV je běžný typ závratí. Téměř 20% všech závratí je přičítáno právě BPPV. Čím jste starší, tím je pravděpodobnější, že vaše závrať je způsobena BPPV (až 50% všech závratí u starších lidí má původ v BPPV). První část je věnována anatomii a fyziologii lidského ucha a také poruchám vestibulárního systému, jako je vertigo nebo BPPV. V další části jsou popsány cvičební manévry (např. Epleyho) a celková terapie užívaná při onemocnění BPPV. Poslední kapitola teoretické části se zabývá problematikou spojenou s otázkami kvality života. Empirická část je zaměřena na dotazníkové šetření, které se uskutečnilo v nemocnici v Kyjově.