Lidská důstojnost a umírání - Mikudimová, Pavla (2008)
Bakalářská práce nese název „Lidská důstojnost a umírání“. Má charakter teoreticko-průzkumné práce. V teoretické části se zabývám tím, jak by bylo možno zlepšit podmínky našeho posledního loučení se světem, tak aby se stalo humánnějším. Zaměřuji se na problematiku a potřeby umírajících, protože zdraví lidé nad tímto neuvažují a právě proto je nutno o těchto věcech mluvit, nenechat se zaskočit. Mnoho lidí by si svého umírajícího blízkého ponechalo doma, ale mají strach, jelikož neví, co prožívá, co potřebuje, jak mu mohou pomoci. V praktické části své práce se zabývám srovnáním pohledu na tuto problematiku očima studentů VOŠZ a očima zdravotnických pracovníků, snažím se od respondentů různého věku a pohlaví zjistit, názor na nemocniční péči o nemocné v terminálním stadiu a o umírající klienty.