Cizinec na našem lůžkovém oddělení - Zábojníková, Katarína (2008)
ANOTACE Příjmení a jméno autora: Katarína Zábojníková Instituce: Katedra ošetřovatelství, LF Masarykovy univerzity Název práce: Cizinec na našem lůžkovém oddělení Vedoucí práce: PhDr.Natália Beharková Počet stran: 63 Počet příloh: 6 Rok obhajoby: 2008 Klíčová slova: transkulturní ošetřovatelství pacient - cizinec náboženství specifické potřeby Bakalářská práce se zabývá problematikou ošetřování pacientů/klientů jiných kulturních a náboženských skupin. Teoretická část práce popisuje problematiku transkulturního ošetřovatelství, obsahuje specifika etnických, kulturních a náboženských skupin. V praktické části jsou analyzovány výsledky dotazníkového šetření, jehož cílem bylo zjistit respektování potřeb pacientů/klientů pocházejících z jiných kulturních a náboženských skupin, při poskytování ošetřovatelské péče všeobecnými sestrami pracujících ve Fakultní nemocnici u sv. Anny a zároveň zjišťuje zájem všeob.