Pojem a účel trestu se zaměřením na současnou situaci v České republice - Štindlová, Sylvie (2008)
V průběhu dějin si každé lidské společenství vytváří systém, jak reagovat na nedodržování svých základních hodnot a norem, a tím zajistit bezpečnost svých členů, plynulý chod společnosti a její další vývoj. Instituce trestu se tak stává nedílnou součástí života všech společností. První část této bakalářské práce se zabývá pojmem trestu, jeho účelem a jednotlivými funkcemi trestání, a to s přihlédnutím k současně prosazovaným trendům a názorům na tuto problematiku. Během historického vývoje došlo k výraznému posunu od pojetí trestu jako pouhé sociální msty (retributivní přístup) k zohledňování dalších funkcí.