Trestné činy páchané na ženách a dětech, se zaměřením zejména na §§ 215 a 215a Trestního zákona - Grygarová, Lenka (2008)
Násilí páchané na ženách a dětech jsou v posledních letech stále více diskutovaným problémem , který znamená zásadní porušování lidských práv . Bakalářská práce „Trestné činy páchané na ženách a dětech, se zaměřením zejména na §§215 a 215a Trestního zákona“ pojednává o české trestněprávní úpravě a kriminologických aspektech společensky nežádoucího jevu tzv.domácího násilí. Tento negativní fenomén, vyskytující se v rodinách a domácnostech, byl dlouhou dobu státními institucemi vnímán jako okrajová a ryze soukromá záležitost.