Smluvní nástroje společné obchodní politiky ES/EU - Řepová, Vendula; Sehnálek, David, 1979-; Masarykova univerzita. Katedra mezinárodního a evropského práva (2008)
Bakalářská práce je zaměřena na jeden z nástrojů mezinárodně obchodních vztahů EU, a to na smluvní nástroje společné obchodní politiky ES/EU. Ty, společně s autonomními nástroji, vymezují obchodní vztahy ke třetím zemím a stanovují pravidla jejich vzájemných obchodů. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První z nich popisuje historii Evrospké unie, základní pojmy, pravomoci a prameny práva týkající se vymezené problematiky. Druhá je zaměřena na Světovou obchodní organizaci, její vývoj, nástroje a mnohostranné smlouvy, které byly na půdě této mezinárodní organizace podepsány.
The object of my work is contractual relations of external trade policy in European Communities. Those, together with autonomous tools, define commercial relations to the third states and set rules of their trades to each other. The thesis is divided into four chapters. The first one is aimed on history of European integration, basic concepts, competences and sources of law related to this topic. The second part is concerned about the World Trade Organization, its development, tools and multilateral agreements which were signed on the floor of this international organization.
Vedoucí práce: David Sehnálek.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2008.
Keywords: mezinárodní obchod; obchodní politika; commercial policy; international trade; bakalářské práce