Právo a globalizace - Šanda, Jan (2008)
Diplomová práce se zabývá tématem práva a globalizace. Přináší stručné vysvětlení obou termínů, jejich vznik a vývoj a jejich současný význam. Hlavním cílem práce je pak popsat vztah mezi právem a globalizací. Popsat,jak je právo globalizačními procesy ovlivňováno a k jakým dochází v systému práva změnám. Podstatná část práce je pak zaměřena na vznik a vývoj lex mercatoria jako jednoho z nejvýraznějších a nejvýznamnějších projevů globalizace v právu.