Význam školního stravování ve výživě dětí - Urieová, Lenka (2007)
Cílem diplomové práce je zjistit formy stravování školních dětí, zhodnotit účast dětí na školním stravování dle věku a pohlaví a zjistit rozložení příjmu stravy během dne. Práce je rozdělena na dvě části. V teoretické části je věnována pozornost historii školního stravování, významu školního stravování u nás a v zahraničí, prevenci obezity u školních dětí. V závěru teoretické části jsou uvedeny nejnovější studie, zaměřené na výživu školních dětí. Praktická část práce se zabývá statistickým zhodnocením školního stravování dle škol, tříd a pohlaví. Pro vyhodnocení byla použita data z dotazníků od 220 žáků ze 4 základních škol v Brně. Pro kategoriální veličiny byly vytvořeny kontingenční tabulky. Další částí bylo hodnocení pestrosti stravy z jídelníčků vybraných škol, která poskytla informace o úrovni školního stravování.