Zásada rovného zacházení, zákaz diskriminace a jejich uplatňování v pracovním právu - Dvorská, Olga (2008)
Jakkoli je člověk a jeho postavení ve společnosti tématem diskutovaným již od starověku, otázka rovnosti všech lidí a s tím související princip rovného zacházení a zákazu diskriminace je problematika stále živá, definitivně nevyřešená a postupně se vyvíjející. Jedná se především o problém sociologický, neboť nerovné postavení určitých jedinců či skupin ve většinové společnosti je mnohdy odrazem hluboce zakořeněných stereotypů a tradic v myšlení lidí, i když v závislosti na konkrétní formě či diskriminačním kritériu lze k tomuto přičíst též faktory další, především biologické, ale i kulturní a historické.