Výskyt a distribuce mnohobuněčných parazitů ve společenstvech hostitelských ryb - Blažek, Radim, 1977- (2008)
Předkládaná disertační práce se skládá ze tří částí. Studovány byly sezonní změny v početnosti, prostorová distribuce a hostitelská specifita parazitů sladkovodních ryb v souvislostech s faktory hostitele a prostředí. První část studie se zabývá výskytem a prostorovou distribucí glochidií, larválních stadií sladkovodních mlžů čeledě Unionidae, parazitujících převážně na ploutvích a žábrách sladkovodních ryb. Celkem bylo na přítomnost glochidií vyšetřeno 22 druhů tří čeledí ryb. Distribuce glochidií na hostiteli byla podrobně studována na třech běžných druzích ryb plotici obecné (Rutilus rutilus (L.)), okounu říčním (Perca fluviatilis L.) a hořavce duhové (Rhodeus sericeus (Pallas)). Ryby byly loveny v průběhu tří let v oblasti aluvia řek Morava a Kyjovka (Česká republika). Zjištěna byla glochidia dvou rodů, Anodonta a Unio. Glochidia rodu Anodonta byla nalezena na 10 druzích a glochidia rodu Unio na 17 druzích ryb. Glochidia rodu Unio byla lokalizována převážně na žábrách, kdežto větši.