Analýza významných povrchových struktur vybraných taxonů cizopasníků s využitím skanovací elektronové mikroskopie - Hodová, Iveta (2008)
Práce se zabývá využitím skanovací elektronové mikroskopie (SEM) pro studium povrchu a povrchových struktur parazitů. První část práce se věnuje optimalizaci metodiky fixace a zpracování vzorků vybraných druhů parazitů pro SEM. Druhá část práce se zabývá studiem povrchových struktur parazitů. Ze třídy Monogenea byl vybrán jako modelový druh Eudiplozoon nipponicum (Goto, 1891), žaberní cizopasník kapra. Pomocí SEM byla poprvé studována všechna jeho vývojová stádia - vajíčko, onkomiracidium, diporpa, juvenilní a adultní stádia. Ze třídy Nematoda byli pomocí SEM studováni paraziti z různých hostitelů. Z bezobratlých (z mnohonožky) byl popsán nový druh Thelastoma gueyei Koubková, Baruš, Matějusová, Hodová & Koubek, 2006; z ryb byly studovány druhy Cithariniella citharini Khalil,1964; Cithariniella khalili Petter, Vassiliades et Troncy, 1972; Cithariniella gonzalesi Van Waerebeke, Chabaud, Bain et Georges, 1988 a Labeonema synodontisi (Koubková, Baruš, Hodová & Šimková, 2008); z plazů Parap.