Protipříklady v matematické analýze - Babula, Kamil (2008)
Při čtení matematického textu by si měl čtenář pokládat otázky: "Je tvrzení X pravdivé?" nebo "Za jakých okolností nabývá Y svých vlastností?". V současnosti se bohužel na toto velmi často zapomíná, matematická teorie se bere jako něco "daného z hùry", něco, nad čím se nepřemýšlí. A přitom je to škoda, matematika je zajímavá pouze v případě, že nad ní člověk přemýšlí a dochází k novým poznatkùm. Doufám, že má bakalářská práce by se mohla stát oporou takovéhoto druhu myšlení. Tématem mé práce jsou protipříklady. Co to vlastně protipříklad je? Je to příklad proti nesprávnému tvrzení, formulovanému na špatných základech. Protipříklad je opakem důkazu: důkaz nám říká, že tvrzení je správné, protipříklad nám ukazuje, že tvrzení nemusí platit. Ve své bakalářské práci se věnuji nejdůležitějším teoretickým principům základních částí matematické analýzy. Matematická analýza je jednou z prvních matematický disciplín, se kterými se student matematiky dostává do kontaktu. Tato disciplína je pro st.