Markovské řetězce s oceněním přechodů - Hurta, Jakub (2008)
Bakalářská práce zavádí a popisuje markovské řetězce s oceněním přechodů s diskrétním časem. V úvodu práce jsou definovány základní termíny, na jejichž bázi jsou dále vybudovány homogenní markovské řetězce (HMŘ). Postupnou specializací a dodefinováním k předchozímu jsou zavedeny HMŔ s oceněním přechodů, které jsou hojně využívány k výpočtu středních hodnot výnosů procesů popsaných HMŘ. Hlavním cílem práce je čtenáři zprostředkovat náhled na problematiku HMŘ s oceněním přechodů a doplněním o možné alternativní řešení. Paralelně s výstavbou řetězců jsou v práci uvedeny metody výpočtů vztahující se k jednotlivým uceleným pasážím výkladu a praktické příklady, které poslouží čtenáři k lepšímu pochopení a procvičení těchto výpočtů.