Proměny environmentální ideologie ve veřejném prostoru - Bartoš, Michal (2008)
SHRNUTÍ Ve své disertační práci teoreticky zkoumám proměny ideologie environmentálního hnutí při jejích praktických aplikacích a následných projevech ve veřejném prostoru. Na jedné straně existuje zásadní teoreticky založená redukce idejí, v důsledku nemožnosti plného uchopení celku všeho živého (Fysis) z pozice její části (například člověka, lidí v Polis). Následně je environmentální ideologie vystavena lidsky přirozené sekundární redukci ve společenské praxi, kdy aktivisté hnutí musí brát ohled na momentálně dominující diskurs, který výrazně strukturuje vnímání a očekávání lidí, kteří vzájemně smlouvají své aktuální pojetí světa ve veřejném prostoru. Environmentální témata musí být uzpůsobena těmto očekáváním, musí být srozumitelná a přijatelná, aby se mohla stát pro většinovou veřejnost možností volby. Motivem mého bádání se stala skutečnost, že jsem se při svém dlouholetém setkávání s prostředím environmentálního hnutí zamyslel nad jednoduchou otázkou: proč tak prostá, rozumem i.