Studium mezihvězdného prostředí směrem k hvězdě HD 36841 - Zychová, Lenka, 1986- (2008)
V předložené práci studujeme mezihvězdnou látku ve směru hvězdy HD 36841. V prvních třech kapitolách se obecně zabýváme mezihvězdnou látkou, jejími vlastnostmi, podobami a teoretickým popisem studia, které se při zkoumání mezihvězdné látky využívá. Poslední kapitola je věnována vlastnímu zpracování spektra hvězdy HD 36841. Tato práce se zaměřuje především na identifikaci spektrálních čar mezihvězdného prostředí a následné určení radiálních rychlostí jednotlivých komponent mezihvězdných oblaků nacházejících se směrem k hvězdě HD 36841.