Metody měření indexu lomu vzduchu - Šafařík, Petr; Hroch, Filip; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2008)
Předložená práce se zabývá metodami měření indexu lomu vzduchu. Obsahuje všeobecné informace o tomto fyzikálně důležitém parametru vzduchu. Je věnovaná historii a různým přístupům k měření indexu lomu vzduchu, především metodě s Fabry-Perotovým rezonátorem. Dále se zabývá výsledky praktického měření pomocí všech v této práci zmíněných metod. Na závěr jsou uvedeny možnosti dalšího postupu v zpřesňování měření či zdokonalením některé již existující metody.
In the presented work, we study methods for measuring of the refractive index of the air. The refractive index is introduced by the physical characteristics, a historical background. The description is focused to the Fabry-Perot interferometer. This theses includes a theoretical proposal of the new method for measuring of the index of the refraction of air measured by a laser and the Fabry-Perot interferometer. The result of theoretical and the experimental work is a new method for measurement of the refractive index of the air. The refractive index is introduced by the physical characteristics, a historical background. The description is focused to the Fabry-Perot interferometer.
Vedoucí práce: Filip Hroch.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: aplikovaná fyzika; refraktometrie; applied physics; refractometry; bakalářské práce