CCD fotometrie vybrané otevřené hvězdokupy II. - Marková, Hana (2008)
V předložené bakalářské práci bude na základě výsledků CCD fotometrie studována hvězdokupa M67. V části teoretické nejprve stručně probereme dostupné znalosti o hvězdokupách, zejména pak o hvězdokupách otevřených. Dále se seznámíme se základy hězdné fotometrie, následované HR diagramem. Probereme dostupné informace o hvězdokupě M67 a porovnáme je s nově zjištěnými poznatky. V části praktické se budeme zabývat zpracovanými daty získanými pozorováním této hvězdokupy. Na základě těchto dat budeme schopni určit stáří, vzdálenost a chemické složení. Nakonec bude provedeno srovnání mých výsledků s nejnovějšími hodnotami publikovanými v odborných článcích.