CCD fotometrie vybrané otevřené hvězdokupy I. - Kurfürst, Petr (2008)
Tato práce představuje astronomickou CCD fotometrii poměrně mladé otevřené hvězdokupy M 35 (NGC 2168). Hvězdokupa obsahuje 1000 - 2500 hvězd v prostoru o průměru asi 9 pc, je tedy poměrně řídká, na hvězdné obloze zaujímá plochu, jejíž zdánlivý průměr se blíží 28 úhlovým minutám. Patří k nejjasnějším hvězdokupám, za dobrých podmínek je proto pozorovatelná dokonce pouhým okem. První část práce popisuje teoretická východiska, jsou zde představeny hvězdokupy včetně studované M 35, popsány metody tvorby Hertzsprungova-Russellova diagramu a barevných diagramů otevřených hvězdokup, ukázány principy astronomické CCD fotometrie a jejího zpracování. Navazující praktická část představuje barevné diagramy hvězdokupy M 35, sestrojené na základě výsledků vlastních pozorováni ve čtyřech fotometrických barvách na observatoři Masarykovy univerzity a jejich porovnání s teoretickými modely. Následuje odhad jejích základních charakteristik - vzdálenosti, stáří, chemického složení, diskuse a závěr.