Plazmochemická aktivace povrchu skla v povrchovém výboji ve vzduchu za atmosférického tlaku - Tesař, Jakub (2008)
Cílem této práce bylo zjistit účinnost povrchové aktivace SiO2 plazmatem. Skleněné vzorky byly opracovány v povrchovém bariérovém výboji a poté u nich byla pomocí regresních metod teorií OWRK a Acid/base stanovena hodnota volné povrchové energie a jejích jednotlivých složek. Naměřená data ukazují závislost těchto veličin na expoziční době, vzdálenosti vzorku od elektrody a na výkonu dodávaném do reaktoru.