Určení fraktálové dimenze náhodně drsného povrchu difuzním rozptylem rtg záření - Nikolić, Gorica (2008)
V předložené práci se zabývám difuzním rozptylem rtg záření na náhodně drsných površích. Při difuzním rozptylu se záření dopadající na povrch, který není ideálně hladký, rozptyluje do všech směrů. Cílem této práce je měřením intenzity rozptýleného záření zpětně určit parametry charakterizující takovýto povrch (střední kvadratickou drsnost, korelační délku, exponent drsnosti, případně tloušťku vrstvy, jejíž povrch se zkoumá) a pomocí určeného exponentu drsnosti spočítat jeho fraktálovou dimenzi. Dělala jsem měření pro jeden vzorek s vrstvou platiny na křemíkovém substrátu a pro pět vzorků s vrstvou hliníku také na křemíkovém substrátu.