Doplerovské měření průtoku krve velkými cévami dolních končetin po zátěži - Sedlář, Martin, 1986-; Forýtková, Lenka, 1955-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2008)
V lékařské ultrazvukové diagnostice - ultrasonografii - dnes jednoznačně převládají tzv. duplexní zobrazovací systémy, které spojují výhody ultrazvukové tomografie, tj. akustického zobrazení příčného řezu tkáněmi, s dopplerovským měřením parametrů toku krve. Vedle toho se však stále využívá jednodušších dopplerovských přístrojů s kontinuálním signálem, které jsou vhodné pro měření rychlosti a objemu proudící krve ve velkých periferních cévách. Z tokových křivek lze vypočítat fyziologické parametry, které se klinicky využívají pro hodnocení stavu krevního zásobení zvolené části těla, umožňují stanovit tzv. periferní odpor aj. Sledovanou skupinu osob budou tvořit trénovaní jedinci - sportovci, kontrolní skupina bude tvořena osobami, které aktivně nesportují. Dopplerovská měření u obou skupin budou prováděna před a po zátěži na ergometru.
In medical ultrasonic diagnostics - ultrasonography - definitely prevail so-called duplex imaging systems which combine advantages of ultrasonic tomography, the acoustic image of tissue cross section, with Doppler´s measuring of blood flow velocity. Apart from this, ultrasonography still uses simpler Doppler devices with continual signal, which are suitable for velocity and volume measurements of blood flow in big peripheral vessels. Physiological parameters can be calculated from flow curves, which are clinically used for evaluation of blood stock in chosen part of the body, allow assign so-called peripheral resistance etc. Monitored group of people will comprise of trained individuals, the controlling group will comprise of people not sportingly active. Doppler measurements will be applied, in both groups, before and after exercise on ergometer.
Vedoucí práce: Lenka Forýtková.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: dopplerovská ultrasonografie; lékařská fyzika; Doppler ultrasonography; medical physics; bakalářské práce