Změny erytrocytů po lokální kryoterapii - Růžičková, Martina; Forýtková, Lenka, 1955-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2008)
Působení chladu na lidský organismus se prokázalo jako velmi účinná podpůrná metoda při léčbě revmatických a chronických zánětlivých onemocnění pohybového aparátu. Toto tvrzení je podloženo mnoha lékařskými studiemi vědců z Japonska, Polska, Německa i Francie. Japonec Toshiro Yamauchi se zasloužil o zavedení celotělové chladové terapie do lékařské praxe, podílel se i na zkonstruování první kryokomory. Lokální kryoterapie je založena na místním chlazení postiženého místa na lidském těle. Lokální terapie je vhodná pro pacienty, kteří trpí alergií na chlad nebo z jiných důvodů nemohou podstoupit terapii celotělovou. Tato práce se zabývá změnami erytrocytů po použití přístroje pro lokální kryoterapii Cryo-T in vitro. Pro chlazení využívá Cryo-T plyn oxid uhličitý, který má dva fyzikální účinky - funguje jako chladicí prvek a v další fázi jako biochemické činidlo.
When treating rheumatic and chronic inflammatory diseases of the motional apparatus, the action of cold on human organism proved as a very effective supportive method. This argument is verified by many medical studies carried out by scientists from Japan, Poland, Germany and France. The Japanese Toshiro Yamauchi had merit in implementation a whole-body cold therapy into the practice of medicine and he participated in constructing the first cryo-chamber as well. Local cryo-therapy is based on local human body lesion cooling. Local therapy is advisable for patients who suffer cold allergy or cannot undertake a whole-body therapy for other reasons. This paper focuses on changes in erythrocytes after local cryo-therapy performed by a Cryo-T in vitro appliance. The Cryo-T appliance uses carbon dioxide which has two physical results - it acts as a cooling element and a biochemical agent in the next stage.
Vedoucí práce: Lenka Forýtková.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: kryoterapie; lékařská fyzika; cryotherapy; medical physics; bakalářské práce