Změny erytrocytů po lokální kryoterapii - Růžičková, Martina (2008)
Působení chladu na lidský organismus se prokázalo jako velmi účinná podpůrná metoda při léčbě revmatických a chronických zánětlivých onemocnění pohybového aparátu. Toto tvrzení je podloženo mnoha lékařskými studiemi vědců z Japonska, Polska, Německa i Francie. Japonec Toshiro Yamauchi se zasloužil o zavedení celotělové chladové terapie do lékařské praxe, podílel se i na zkonstruování první kryokomory. Lokální kryoterapie je založena na místním chlazení postiženého místa na lidském těle. Lokální terapie je vhodná pro pacienty, kteří trpí alergií na chlad nebo z jiných důvodů nemohou podstoupit terapii celotělovou. Tato práce se zabývá změnami erytrocytů po použití přístroje pro lokální kryoterapii Cryo-T in vitro. Pro chlazení využívá Cryo-T plyn oxid uhličitý, který má dva fyzikální účinky - funguje jako chladicí prvek a v další fázi jako biochemické činidlo.