Využití bariérových výbojů při přípravě foto-katalytických TiO₂ vrstev - Hošek, Tomáš; Sťahel, Pavel; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2008)
V této práci byly zkoumány fotokatalytické vlastnosti filmů TiO2. Vrstvy se nanášely na skleněné desky metodou sol-gel. Z důvodu zvýšení homogenity nanesení TiO2 vrstvy na skleněný substrát byla studována plazmová aktivace skleněných substrátů v koplanárním výboji pracujícím za atmosférického tlaku. Metodou odbourávání kyseliny olejové byla zjišťována fotokatalytická aktivita připravených vzorků. Bylo zjištěno, že vrstvy nanesené na plazmatem aktivovaný substrát vykazují lepší fotokatalytickou aktivitu způsobenou vyšší homogenitou nanesení TiO2 vrstvy.
Properties of photocatalytic TiO2 films were studied in this bachelor thesis. Photocatalytic layers were prepared on glass plates by means of sol-gel method. To obtain higher homogeneity of prepared TiO2 layers, the plasma activation of glass substrates in coplanar barrier discharge working at atmospheric pressure have been studied. The method of photocatalytic degradation of the oleic acid was used as an indicator of photocatalytic film activity. TiO2 samples deposited on plasma treated substrate exhibit higher photocatalytic activity caused by their higher homogeneity.
Vedoucí práce: Pavel Sťahel.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: biofyzika; fotokatalýza; tenké vrstvy; biophysics; photocatalysis; thin films; bakalářské práce