Testy únikového chování v půdní ekotoxikologii - Priessnitz, Jan; Kobetičová, Klára; Masarykova univerzita. Výzkumné centrum pro chemii životního prostředí a ekotoxikologii (2008)
Testy únikového chování patří mezi nově se rozvíjející oblast ekotoxikologického výzkumu. Výhodou těchto testů je jejich jednoduchost, krátká doba expozice a přiblížení se reálnému prostředí (testování přírodních matric a koncentrací látek relevantních pro přírodní prostředí). Princip tohoto testu spočívá ve schopnosti organismů vyhýbat se pro ně stresujícímu prostředí způsobenému přítomností určitého faktoru v půdě (chemikálie, změny vlastností testovaného substrátu). V některých studiích je únikové chování dokonce popisováno jako ještě citlivější indikátor chemického stresu než reprodukce. Na základě dostupné literatury jsou v této práci popsány testy únikového chování se žížalami, roupicemi, chvostoskoky, stejnonožci a přehled dosud provedených studií s těmito testy.
Avoidance tests are a new developing field in ecotoxicological research. Simplicity, short exposure time and approximation to realistic situation (testing of natural matrices and relevant concentration of chemicals in the nature) belong to its advantages. The principle of this test consists in the ability of organisms escape from stress environment due to any factor in soil (chemicals, changes of soil properties). Some studies described avoidance response as more sensitive indicator of chemical stress than reproduction. On the basis of available literature, the avoidance test with earthworms, enchytraeids, springtails, isopods and review of published studies are described in this work.
Vedoucí práce: Klára Kobetičová.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: půdní bezobratlí; půdní ekotoxikologie; soil ecotoxicology; soil invertebrates; bakalářské práce; bachelor's theses