Testy únikového chování v půdní ekotoxikologii - Priessnitz, Jan (2008)
Testy únikového chování patří mezi nově se rozvíjející oblast ekotoxikologického výzkumu. Výhodou těchto testů je jejich jednoduchost, krátká doba expozice a přiblížení se reálnému prostředí (testování přírodních matric a koncentrací látek relevantních pro přírodní prostředí). Princip tohoto testu spočívá ve schopnosti organismů vyhýbat se pro ně stresujícímu prostředí způsobenému přítomností určitého faktoru v půdě (chemikálie, změny vlastností testovaného substrátu). V některých studiích je únikové chování dokonce popisováno jako ještě citlivější indikátor chemického stresu než reprodukce. Na základě dostupné literatury jsou v této práci popsány testy únikového chování se žížalami, roupicemi, chvostoskoky, stejnonožci a přehled dosud provedených studií s těmito testy.