Pakomáři jako model hodnocení toxicity sedimentů - Rábová, Zuzana (2008)
Bakalářská práce se zabývá problematikou využití pakomárů jako modelových organismů v ekotoxikologii. Práce shrnuje informace týkající se laboratorního chovu pakomárů čeledi Chironomidae a ekotoxikologického testování s využitím těchto organismů. Text také uvádí příklady využití pakomárů v biotestech či bioindikačních studiích při stanovování toxicity modelových látek v přírodním nebo artificiálním sedimentu. Použité informace pocházejí z odborných článků a standardních metodik k provedení biotestů vydávaných organizacemi jako OECD a US-EPA. Součástí práce je také praktické seznámení s laboratorním chovem a testováním na pakomárech v podobě jednoduchého protokolu o provedení 18ti denního testu, jehož cílem bylo posoudit vliv krmného režimu v průběhu testu na procento přežití.