Zákonitosti poškození DNA ultrafialovým světlem - Dosoudilová, Hana (2008)
Genetická informace všech známých autonomních forem života je uložena v molekulách dvouřetězcové DNA. Ta je poškozována různými faktory, což má vliv na fungování genetického materiálu a jeho evoluci. Mezi nejvýznamnější faktory modifikující genetický materiál patří ultrafialové světlo. O těchto modifikacích je známo, že poškozují zejména tymin v DNA. Méně je známo, že poškození závisí i na sekundární struktuře DNA. Cílem bakalářské práce je zjistit, jak poškození DNA ovlivňuje její přechod ze základní formy B do formy A, která je téměř konstitutivní sekundární strukturou dvouřetězcových oblastí v RNA.