Studium sterilizace kapaliny pomocí rf plazmatu - Andersová, Marcela (2008)
Díky využití speciálního přístroje, plazmové tužky, lze vysokofrekvenční plazmový výboj použít i za atmosférického tlaku. Toto plazma je vytvářeno pomocí vysokofrekvenčního generátoru CESAR 1310 a argonu jako pracovního plynu. Pomocí experimentů jsme postupně zkoumali účinky plazmatu na bakterie umístěné ve vodě. Plazmatem lze vodu sterilizovat, je ovšem velice důležité, aby byly nastaveny správné parametry (výkon a proud), bakterie jsou totiž citlivé na teplotu. Pomocí optické diagnostiky můžeme určit teplotu plazmatu a jeho složení.