Změny spermiogramu v časové závislosti na době od operace varikokély - Nussir, Mohamed Ismail Abdo; Pacík, Dalibor, 1955-; Masarykova univerzita. Urologická klinika (2008)
Greeks v prvním století pozoroval dilataci testikulárních vén s jejich regurgitace nad varleti a následně zjistil ipsilaterální testikulární atrofii. Mikrochirurgická operace varikokély představuje nejčastěji chirurgickou ovlivnitelnou operaci léčby mužské infertility. Autor sleduje změny spermiogramu po mikrochirurgické operaci varikokély. Uvedená práce komplexně předkládá problematiku varikokély, jejího výskytu a různých způsobů ošetření. Srovnává výsledky, kterých jsme dosáhli u souboru 217 pacientů s varikokélou s jinými výsledky z různých podobných studií z mnoha oblastí světa. Souhrn poznatků z těchto studií by měl sloužit jako perspektivní doporučení pro klinickou praxi, jak zvolit nejvýhodnější způsoby řešení varikokély s důrazem na minimální výskyt pooperačních komplikací, menší dyskomfort a krátkou pooperační rekonvalescenci. Studie prokázala, že mikrochirurgická varikokelektomie představuje bezpečnou, vysoce účinnou a ekonomicky nejvýhodnější ze všech dosud běžně užívaných ...
Greeks in first century have observed dilatation testicular vein with their regurgitation over testicles and subsequently found out ipsilateral testicular atrophy. Varicoceles are the most frequently encountered, surgically correctable cause male infertility. The author followed the changes of sperm parameters after microsurgical varicocelectomy. The work gives a complete summary on the topic of varicocele, it’s occurrence and different ways of treatment. Our results got from the set of 217 our patients with varicocele are compared to the results from other similar studies all over the world. The results of these studies should serve as a perspective recommendation for clinical practice, for selection of optimal way of treatment of varicocele, stressing the reducing of post operative complications, lowering discomfort and shortening surgical reconvalescence. The study has proved that the microsurgical varicocelectomy represents a safe, very efficient and economically the best method ...
Vedoucí práce: Dalibor Pacík.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2008.
Keywords: analýza spermatu; mužská infertilita; spermiogram; varikokéla; Infertility, Male; Semen Analysis; Varicocele; disertace