Změny spermiogramu v časové závislosti na době od operace varikokély - Nussir, Mohamed Ismail Abdo (2008)
Greeks v prvním století pozoroval dilataci testikulárních vén s jejich regurgitace nad varleti a následně zjistil ipsilaterální testikulární atrofii. Mikrochirurgická operace varikokély představuje nejčastěji chirurgickou ovlivnitelnou operaci léčby mužské infertility. Autor sleduje změny spermiogramu po mikrochirurgické operaci varikokély. Uvedená práce komplexně předkládá problematiku varikokély, jejího výskytu a různých způsobů ošetření. Srovnává výsledky, kterých jsme dosáhli u souboru 217 pacientů s varikokélou s jinými výsledky z různých podobných studií z mnoha oblastí světa. Souhrn poznatků z těchto studií by měl sloužit jako perspektivní doporučení pro klinickou praxi, jak zvolit nejvýhodnější způsoby řešení varikokély s důrazem na minimální výskyt pooperačních komplikací, menší dyskomfort a krátkou pooperační rekonvalescenci. Studie prokázala, že mikrochirurgická varikokelektomie představuje bezpečnou, vysoce účinnou a ekonomicky nejvýhodnější ze všech dosud běžně užívaných ...