Funkční poruchy mikrocirkulace u chronické žilní nedostatečnosti - Šárník, Stanislav (2008)
Laser doppler fluxmetrie je citlivá moderní metoda k hodnocení funkce malých cév, která umožňuje zjištění a hodnocení časných patologických změn v mikrocirkulaci. Tato metoda využívá laserového paprsku nízkého výkonu, který proniká tkání, zde se odráží a je dále zpětně zachycen a analyzován. Cílem práce bylo porovnání parametrů laser doppler fluxmetrie u nemocných s chronickou žilní nedostatečností ( třída 2 dle CEAP, primární varixy) před a 1 měsíc po operaci varixů. Metodika a soubor pacientů. Vyšetření bylo provedeno laser dopplerem Periflux firmy Perimed. Krevní průtok byl vyšetřen na dorsální straně prstů nohy. Bylo vyšetřeno celkem 42 pacientů před a měsíc po operaci varixů, z toho 28 žen, 14 mužů. Průměrný věk souboru pacientů byl 49 let. U každého pacienta byl proveden 45 minutový záznam jak z neoperované, tak i z operované končetiny. Protokol se skládal z 10 minutového záznamu v klidu, poté 4 minutové ischemizace končetiny pomocí manžety na měření krevního tlaku, poté ...