Vytváření minulosti svátky, významné dny a sociální paměť - Šimíčková, Simona (2008)
Tato práce se zabývá vytvářením minulosti pomocí svátků, významných dní a sociální paměti. Cílem této práce je prostřednictvím jednoho konkrétního významného dne a rituálu slavení s ním spojených ukázat, jak je ovlivňována a utvářená minulost skrze sociální paměť lidí. V mé práci bude tímto dnem 8. březen jako Mezinárodní den žen, a to hlavně proto, že v naší republice je tento den vnímán spíše negativně z důvodu jeho spojení s komunistickým režimem. Pro účely této práce jsem si vytvořila tři hlavní podoby slavení MDŽ v Česku v současnosti. První podobou je oslava v blízkém kruhu přátel a známých, druhou je oslava v socialistickém duchu a třetí je oslava s feministickou tradicí. Popisem jednotlivých typů oslav a jejich následnou analýzou, jsem došla k závěrům, které odpovídají na základní otázky této práce. Jlavní otázkou je pak otázka jestli je sociální paměť tak tvárná, aby i geenrace, které zažily komunismus na vlastní kůži, byly schopny vnímat MDŽ v jiném než komunistickém světle. .